EVALUASI PERTUMBUHAN DAN KELANGSUNGAN HIDUP IKAN PATIN (Pangasius sp.) DALAM BUDIDAYA SKALA MINI MENGGUNAKAN
DOI:
https://doi.org/10.56869/clarias.v5i2.671Keywords:
absolute weight, survival rate, cafish, absolute lengthAbstract
Catfish (Pangasius sp.) is an important commodity in freshwater aquaculture that has high economic value. This study aims to measure the growth and survival of catfish cultured in a controlled environment using two gallons with different conditions (Gallon A and Gallon B). Results showed that Galon B produced an average absolute length growth of 1.71 cm and an average absolute weight of 2.31 g, higher than Gallon A which reached 0.83 cm and 1.17 g, respectively. Survival rate of fish in Gallon B reached 100%, while in Galon A it was 80%. Factors influencing this difference include water quality, such as temperature, pH, and more optimized rearing management in Gallon B. The temperature ranged from 26-31°C and pH 6. Temperatures ranging from 26-31°C and pH of 6.5-8.7 in Gallon B support better growth and survival. This study emphasizes the importance of water quality management and proper feeding to improve the productivity of catfish farming
References
Afriansyah, A., Setiawati, M., Suprayudi, M.A., & Fauzi, I.A, (2023). Evaluation of dietary coffee Coffee canephora husk supplementation on the growth, blood chemicals, and antioxidative activity of red Nile tilapia Oreochromis sp, Jurnal Akuakultur Indonesia, Vol 22, No 1, hh 18-26. DOI: 10.19027/jai.22.1.18-26.
Abdurrohim, L., Suprapto, M. E. and Insani, G. A. (2024). ‘Pemanfaatan Limbah Galon Sebagai Wadah Budidaya Ikan dan Tanaman (Budikdamlon) sebagai Langkah Pengelolaan Sampah Anorganik di Dusun Jombor, Desa Jetis, Kecamatan Bandungan, Kabupaten Semarang, Jawa Tengah’, Jurnal Pengabdian, Riset, Kreativitas, dan Teknologi Tepat Guna, 2, pp. 306 313. doi: http://doi.org/10.22146/parikesit.v2 i2.16983.
Effendie, M. I. (2002). BIOLOGI PERIKANAN. Yogyakarta: Yayasan Pustaka Nusatama.
Handayani, I., Nofyan, E. and Wijayanti, M. (2014). ‘Optimal Feeding Rate for Growth and Survival Rate of Pangasius djambal Fingerlings’, Jurnal Akuakultur Rawa Indonesia, 2(2), pp. 175–187.
Helmizuryani, Khotimah. K., Iswarini, (2024). Budidaya Ikan Patin (Strategi dan Praktik Berkelanjutan). 1st edn. Edited by A. Barizki. Nusa Tenggara Barat: Seval Literdo Kreasi.
Hendrik. (2022). ‘Analysis of Catfish Cultivation Business and its Development Prospects in Koto Mesjid Village Kampar District, Riau Province’, Jurnal Perikanan dan Kelautan, 27(2), pp. 174–179.
Idawati, Defira, C. I. and Mellisa, S. (2018). ‘The Effect of Different Life Feed on Growh and Survival of Eatfish Fry (Pangasius sp.)’, Jurnal Ilmiah Mahasiswa Kelautan dan Perikanan Unsyiah, 3(1), pp. 14–22.
Lawadjo, F. W., Tuli, M. and Pasisingi, N. (2021). ‘Hubungan Panjang Bobot dan Faktor Kondisi Ikan Layang (Decapterus russelli) yang Didaratkan di Pangkalan Pendaratan Ikan Tenda Gorontalo’, Jurnal Pengelolaan Tropis, 5(1), pp. 44–50.
Mukti, R. C., Yonarta, D. and Pangawikan, A. D. (2019). ‘Pemanfaatan daun Indigofera Zollingeriana sebagai Bahan Pakan Ikan Patin (Pangasius sp.)’, Jurnal Ilmu-Ilmu Perairan, Pesisir dan Perikanan, 8(1), pp. 18–25. doi: 10.13170/depik.8.1.13056.
Nursobah, Salmon, Lailiyah. S., Sari. S.W., (2022). ‘Prototype Sistem Telemetri Suhu dan pH Air Kolam Budidaya Ikan Air Tawar (Ikan Nila) Berbasis Internet of Things (IOT)’, Sebatik, 26(2), pp. 788–797. doi:
46984/sebatik.v26i2.2053.
Prihatini, J., Bukori, A. and Rifai, M. (2022). ‘Pemberdayaan Kelompok Budidaya Ikan Patin oleh Dinas Perikanan di Desa Bapeang Kecamatan Mentawabaru Ketapang Kabupaten Kotawaringin Timur Provinsi Kalimantan Tengah’, J-3P (Jurna Pembangunan Pemberdayaan Pemerintahan), 7(2), pp. 49–71. doi: 10.33701/j-3p.v7i2.2813.
Putri, C. A. (2023) Analisis Usaha Pembenihan Ikan Patin di Kecamatan Seberida Kabupaten Indragiri Hulu Provinsi Riau (Studi Kasus Pada BBI Pangkalan Kasai). Jurnal Dinamika Pertanian Edisi XXXIX Nomor. Riau.
Saparinto, C. (2021). Panen Ikan Konsumsi di Kolam Terpal. Semarang: Penebar Swadaya.
Setiawan, S. P. (2020). Pengaruh Pemberian Pakan Komersial Dengan Waktu Puasa Yang Berbeda (Starving) Terhadap Tingkat Laju Pertumbuhan Dan Sintasan (Survival Rate) Pada Ikan Gurami (Osphronemus Gouramy). Universitas Airlangga.
Tahapri, E. and Darmawan, J. (2018). ‘Kebutuhan Protein Pakan untuk Performa Optimal Benih Ikan Patin’, Jurnal Riset Akuakultur, 13(1), pp. 47–56.
Tantulo, U., Maryani and Simanjuntak,
D. P. (2018). ‘Pengaruh Padat Penebaran yang Berbeda Terhadap Kelangsungan Hidup dan Pertumbuhan Ikan Patin (Pangasius hypopthalmus) dengan Ketinggian Air yang Berbeda yang dipelihara di Kolam Terpal dengan Resirkulasi Air’, Journal of Tropical Fisheries, 13(2), pp. 986–993.
Utami, V.I., Pentiana. R., Mitavianna. V., Nurhidayah. R.N., Sasmita. A., Jonathan. C., Pranata. D., dan Rozamuri. A.M., (2024). ‘Budidaya Ikan Lele dengan Metode Budikdamber sebagai Solusi Peningkatan Produktivitas Masyarakat RT 02/RW 17 Kel. Pengasinan, Kec. Rawalumbu, Bekasi Timur, Jawa Barat’, Jurnal Abdi Masyarakat Indonesia, 4(4),pp.925–932. doi: 10.54082/jamsi.1229.
Wangni, G. P., Prayogo, S. and Sumantriyadi (2019). ‘The Survival Rate and Growth of Siamese Catfish (Pangasius hypophthalmus) in Temperature of Different Maintenance Media’, Jurnal Ilmu- ilmu Perikanan dan Budidaya Perairan, 14(2), pp. 21–28.
Wardani, P. K., Hendrik and Warningsih Trisla (2021) ‘Analisis Finansial Usaha Pembenihan Ikan Patin (Pangasius hypophthalmus) (Studi kasus: UPR Mina Sepakat Jaya Kecamatan Tenayan Raya Kota Pekanbaru Provinsi Riau)’, Jurnal Sosial Ekonomi Pesisir, 2. Available at: http://www.sep.ejournal.unri.ac.id.
Widodo, T., Bayu. S.A., Ihsani. I.S., dan Rumeon. R., (2023). ‘Sistem Kendali Proporsional Kualitas Air berupa Ph dan Suhu pada Budidaya Ikan Lele Berbasis IoT’, JEPIN (Jurnal Edukasi dan Penelitian Informatika) , 9(1), pp. 59–66.

Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Muhammad Faris Septian, Azmi Afriansyah, Atikah Ratna Anindita, Agustia Nurul Fadilla, Izzati Hanifah Chaniago, Maria Ulfah, Alfiah Dian Cahya, Agung

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
CC Attribution-ShareAlike 4.0